Flamuri

Mirësevini në Shoqatën Pavarësia

Me knaqësi ju mirëpresim në faqen tonë të internetit. Këtu ju mund të mësoni në lidhje me programin aktual të Shoqatës sonë, por edhe mund të gjeni  informacione të dobishme për ju.
Sugjerimet, komentet, rekomandimet apo përvojat tuaja në ngjarjet tona, ju mund të na i dërgoni nëpërmjet formularit të kontaktit ose me e-Mail në info@shoqatapavaresia.de. Ne ju dëshirojmë kënaqësi me aktivitetet tona kulturore dhe momente argëtimi në ngjarjet tona. Ne e mirëpresim takimin me ju.

                                          


Aktivitetet aktuale
                                                                 

2024


18.02.2024(e Dielë) ora 15:00

                                                     Koncert festiv

                         me rastin e 16-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës

                             Adresa:  Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Degerloch
                                           Albstrasse 70
                                           70597 Stuttgart

18_02
                    


2023


18.02.2023(e Shtunë) ora 18:00

                                 
18. Nëntor 2023,  Shtutgart

NDARJA e Çmimit "PAVARËSIA" 2023
(Laureat: z. Marin MEMA - Gazetar)


Të dashur bashkatdhetarë,

shpesh në historinë e shqiptarëve kemi pasur personalitete, që kan punuar me dashuri të pamatur për atëdheun dhe çështjen tonë kombëtare, dhe ata njerëz veqohen, përveq me modesti, edhe nga empatia, por edhe guximi i tyre. Pra, ata e ndjejnë më mirë se askush, se si rrahë zemra e popullit që i takon dhe çka ndjen populli i tyre.  Duke hulumtuar historinë, ata sjellin fakte për lashtësinë, vazhdimësinë, dhe shtrirjen gjeografike të popullit shqiptar, fakte këto që janë fshehur nga armiqtë. Duke sjellur në dritë me vetmohim, të vërtetën, ata na nxisin ndjenjat e dhimbjeve, që i janë shkaktuar një populli të ndarë, por edhe të krenarisë shqiptare.  Ata nxjerrin përfundime për historinë dhe bashkëkohësinë e popullit tonë. Me një fjalë, ata nuk ndalen së vepruari për të mirën e popullit shqiptar dhe janë simbolë të bashkimit të tij.
Kryesia e Shoqatës „Pavarësia“ nuk ka mëdyshje se personalitete të tilla, duhet çmuar e vlerësuar dhe kjo është arsyeja pse sivjet, në këtë ditë të shënuar, në festën flamurit kombëtar dhe 111-vjetorit të pavarësisë së Shqipërisë, kemi vendosur që, Çmimin „Pavarësia“ 2023, ta ndajmë për një personalitet të tillë, të ve
çantë
Eshtë ky gazetari shqiptar i televizionit Top Chanel, dhe Gazetës Shqiptare, atëdhetari i shquar, zotri, Marin Mema.

XhS
Shtutgart, 18 Nëntor 2023

DL CPMM   
                   
                                            (Xhevdet Syla, Marin Mema, Selajdin Shala )
         18.11.2023,  Shtutgart ora 18:00

                                                            Koncert festiv
                                        me rastin e 111-vjetorit të Pavarësë së Shqipërisë

                                Adresa:  Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Degerloch
                                              Albstrasse 70
                                              70597 Stuttgart

18_11_23AP
AUTORI I ROMANIT ‘LISI I GJAKUT’, ARBER SHABANAJ NE NJE RREFIM NDRYSHE

LGj

https://www.revistatime.al/autori-i-romanit-lisi-i-gjakut-arber-shabanaj-ne-nje-rrefim-ndryshe/

 
https://www.neobooks.com/ebooks/arber-shabanaj-lisi-i-gjakut-ebook-neobooks-AY08dF5oFrk9WW9LxZgO?toplistType=LATESTBOOKS


https://www.epubli.com/shop/lisi-i-gjakut-9783758464010


https://www.youtube.com/watch?v=CL1MskcbxPU
                                         

 
14.06.2023  Shtutgart  (e Mërkurë) ora 19:00
                                
Mbrëmje poetike 
                                 

 Të dashur miq,

vlera të letërsisë shqipe, kësaj radhe na bashkojnë me tre poetë shqiptarë( Loreta Schillock, Beqir M. Cikaqi dhe Halit Haliti) të cilët jetojnë në Shtutgart dhe janë autorë të librave që do të promovohen nga Shoqata "Pavarësia",

të Mërkurën, më 14.06.2023 ora 19:00
Adresa:
Altes Feuerwehrhaus Süd
Möhringerstr. 56
70199 Stuttgart

Secili libër është një dritare drejt një bote alternative, një udhëtim emocionues në imazhin dhe imagjinatën e autorëve.

Ju ftojmë përzemërsisht të jeni pjesë e kësaj ngjarjeje kulturore, ku poezia, vallja e tradita shqiptare gërshetohen në harmoni!
Ju lutemi që për shkaqe organizative mundësisht ta konfirmoni pjesëmarrjen tuaj!

info@shoqatapavaresia.de
+4917645675131 (WhatsApp)
Ju mirëpresim!
Kryesia e Shoqata Pavarësia Stuttgart e.V.


Mpf


20.05.2023

Çaste relaksuese në "Erlebnispark Tripsdrill"( Parku i udhëtimeve avantureske)

Të shtunën, më 20.05.2023, anëtarët e Shoqatës "Pavarësia" Shoqata Pavarësia Stuttgart e.V. realizuan një ekskursion të përbashkët, në "Erlebnispark Tripsdrill" i cili gjendet në Clebronn, një vend i bukur afër Heilbronit.
Në të vërtetë, është kjo hera e dytë që  Shoqata "Pavarësia" organizon ekskursion në këtë Park(Hera e parë në vitin 2018).
 Përveq përjetimit të udhëtimeve të veqanta aventureske:
me trena të shpejtë, që ngriten e sillen në lartësi, udhëtimeve me varka të posaqme në ujë, e lëshimin e tyre nga lartësia si një ujvarë, dhe përjetime nga më të ndryshmet, që të ngrisin adrenalinën, aty enkas për më të vegjlit gjindet edhe shtëpia e përrallave.
 Në pritje e sipër për të shfrytëzuar atraksionin e dëshiruar,  mund të lexosh e të shikosh copëza nga historia, tradita e kultura gjermane.
Të bëjnë sidomos përshtypje eksponatet që tregojnë mënyrën e jetesës dhe kulturën e punës që nga mesjeta, por edhe shumë atraksione tjera, të cilat për vendasit, me siguri janë mburrje me traditën e pasur të tyre.
 Ky ekskursion do të mbetet në kujtesë, si përjetim me kënaqësi të veqant për  anëtarët e  Shoqatës "Pavarësia", sidomos për fëmijët!

XhS
Stuttgart, 22.05.2023


ShP18.02.2023(e Shtunë) ora 18:00

                                                        Koncert
festiv
                                me rastin e 15-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës

                                Adresa:  Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Vaihingen
                                              Katzenbachstr. 27
                                              70563 Stuttgart


F_18_02_2023


26.11.2022  Shtutgart

NDARJA e Çmimit "PAVARËSIA" 2022


AshAsh1
                   
                   Poeti                              Arber Shabanaj me kryetarin
ARBER SHABANAJ                      e Shoqat
ës „Pavarësia“
                     (Fitues i Çmimit "Pavarësia" 2022)                 Xhevdet Syla

               26.11.2022  Shtutgart  
ora 18:00
  Koncert festiv
                                        me rastin e 110-vjetorit të Pavarësë së Shqipërisë

                                Adresa:  Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Degerloch
                                              Albstrasse 70
                                              70597 Stuttgart


F26_11


23.11.2022  Shtutgart  (e Mërkurë) ora 18:00
                                
Promovim libri
                                 
 "Sytë kah atdheu", "Për ty Kosovë" dhe "U ktheva atdhe" 
Autor: Ilmi Tahiri 


Adresa:  Altes Feuerwehrhaus Süd

Möhringer Str. 56

70199 Stuttgart

IT


17.09.2022  Shtutgart

Ftesë për pjesëmarrje në konkurs


Të çmuar krijues,

ju ftojmë të konkuroni për

Çmimin "Pavarësia" (2022)

i cili ju ndahet çdo vit, krijuesve më të mirë, të artit dhe letërsisë.
Me kënaqësi ju njoftojmë se ndarja e Çmimit „Pavarësia“ për vitin 2022 do të bëhet në manifestimin që do të organizohet nga Shoqata „Pavarësia“ me rastin e 28 Nëntorit - Ditës së flamurit, më 26.11.2022

Me këtë rast, ju ftojmë, që krijimet tuaja në këto kategori letrare e artistike:

Ese, Tregim, Poezi,
Këndim, Pikë vallëzimi, Pikë instrumentale,
Recitim dhe Skeq humoristik,

ti dërgoni më së largu deri më 10 Nëntor 2022 elskluzivisht me e-mail, në adresën:

 fjala-shqipe@shoqatapavaresia.de

Krijimet, duhet të jen autentike dhe të pa publikuara(më parë), deri në shpalljen e rezultateve nga Komisioni vlerësues.

- Vlerësimi -
 Krijimet tuaja do të vlerësohen nga Komisioni vlerësues i Shoqatës Pavarësia dhe përveq Çmimit „Pavarësia“, do të shpërblehen edhe vendi i dytë dhe i tretë, me çmime simbolike.
 Krijimet do të publikohen në Webfaqen zyrtare të Shoqatës Pavarësia www.shoqatapavaresia.de, në Facebook dhe Instagram.

Me kreativitetin tuaj e pasuroni botën e kulturës sonë!

Sinqerisht,
Kryesia e Shoqatës Pavarësia


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Gjuha shqipe është më e vjetër, se gjuha e vjetër greke dhe ajo latine, prandaj edhe populli shqiptar, është më i vjetri.”

(Sami Frashëri 1889, Bashkimi i Shqipërisë)
                                             

17.07.2022  Shtutgart, Marktplatz

Xhevdet Syla

 

ShShFKosShSh

"MË SHUMË KULTURË SHQIPTARE  NË SHTUTGART"
(Moto e Shoqatës "Pavarësia")

Vallëtarët e Ansamblit të Shoqatës "Pavarësia" (grupi i të rinjëve), tundin sërish skenën muzikore në Shtutgart,
 TË DIELËN ,  MË 17.07.2022,  ora 13:30
             Festivali veror i kulturave
          (Sommerfestival der Kulturen)
           Adresa: Marktplatz, Stuttgart
Pas festivalit të fëmijëve, radhën e ka festivali më i madhë ndërkombëtar i muzikës, në hapësirën jugore të Gjermanisë, që mbahet në Shtutgart nga 12.07. - 17.07.2022.
Për një javë rresht, prezentohen këtu artistë e grupe të njohura artistike nga mbarë bota.
Shoqata "Pavarësia" është pjesëmarrëse e rregullt, në prezentimin e vlerave të kulturës  shqiptare 
në këtë festival.
Mbështetja juaj, të dashur bashkatdhetarë 🇦🇱 është vlerë e shtuar e kulturës sonë!
Mirësevini!Ls1
V1


03.07.2022  Shtutgart, Marktplatz

Beqir Sopa

Sot në festivalin e fëmijëve në Stuttgart,
Fëmijët e Shoqatës „Pavarësia“ prezantuan bukur kulturën shqiptare!

KF30.04.2022  Shtutgart

Konferenca e XII e Federatës së mjekëve shqiptarë në Europë

Një përmbledhje nga Konferenca e XII e Federatës së mjekëve shqiptarë në Europë, të mbajtur m
ë 30.04.20212 në Stuttgart,  me ç'rast u themelua edhe dega e kësaj Federate për Landin e Baden-Württembergut,  me Dr. Genc Kelmendin në krye të saj.
Në përkrahje të punimeve të kësaj Konference dhe të Mbrëmjes Gala, ndër pjesëmarrës të tjerë ishte edhe Shoqata Pavarësia me Ansamblin e sajë me të njëjtin emër.
Vallet e Ansamblit Pavarësia të përgaditura nga koreografi Selajdin Shala sollën knaqësi të veqant tek të pranishmit.


FM05.04.2022   Shtutgart

(Lidhje e percjellur nga Facebook)
                                                                                                           K2                                                                                   
                                                                                                                                                                                                                                                                            
Udhëheqësja e Konsullatës së Përgjithshme Lumturie Lipoveci, së bashku me Zv. Konsullin Gramoz Berisha dhe Asistenten Ekzekutive Hanife Statovci kanë pritur në takim z. Xhevdet Syla, kryetar i Shoqata Pavarësia Stuttgart e.V.
Z. Syla njoftoi stafin e Konsullatës me aktivitetet e shoqatës. Ai potencoi gatishmërinë për bashkëpunim me Konsullatën dhe shoqatat tjera. „Kemi mirëpritur qasjen tuaj bashkëpunuese dhe gjithëpërfshirëse. Eshtë qasje që premton rritjen e bashkëpunimit.“
Znj. Lipoveci shpalosi planin dhe qasjen e saj për bashkëpunim me shoqatat në Baden-Württemberg.
„Do të takoj secilën shoqatë shqiptare në BW për të kërkuar bashkëpunim. Pastaj, së bashku, do të hartojmë planin e bashkëpunimit. Konsullata do të jetë urë lidhëse dhe promotor i bashkëpunimit në mes juve“.
Udhëheqësja e Konsullatës Lumturie Lipoveci po e vazhdon ciklin e takimeve me të gjitha shoqatat shqiptare në Baden-Württemberg.

https://www.facebook.com/115882546448880/posts/728775868492875/


02.04.2022 (e Shtunë) ora 18:00   Mbrëmje familjare  NGA MBRËMJA FAMILJARE, MË 02.04.2022 NË STUTTGART

 F_a_f
 Atmosferë_e_ngrohtë_festive


FJALA E KRYETARIT TË SHOQATËS "PAVARËSIA":

Të dashur anëtarë e miq të Shoqatës „Pavarësia“,                 

bora na e solli sot bardhësinë e një dimri pak të vonuar, prandaj ju përshëndes ngrohtësisht në këtë mbrëmje të ftohtë.
Është kënaqësi të jemi në numër kaq të madh sonte së bashku, në një ambient familjarë dhe ky është një tregues i mirë, i përafrimit më të madhë të bashkëatdhetarëve tanë këtu, në Shtutgart.
Poashtu na jepë shpresë gjendja përgjithshme shëndetësore, se takimet tona me njëri-tjetrin do të jenë më të shpeshta e më të begatshme dhe izolimin 2-vjeqar të shkaktuar nga pandemia të mos e përjetojmë më asnjëher. Lutemi për këtë!

- Këtu në Shoqatën „Pavarësia“ ne mbajmë gjallë gjuhën, kulturën e traditën shqiptare dhe lidhja jonë me atëdheun, pra me Shqipërinë, Kosovën dhe të trojet tjera etnike nga vijnë shqiptarët, bëhet më e fortë, duke folur shqip me njëri-tjetrin, duke shkruar e kënduar shqip.
Dhe dua që ta kuptoni se sa e bukur dhe e pasur është gjuha shqipe. Ajo përveq se është gjuha më e vjetër, me rrënjët më të thella, gjuha shqipe është shenja e parë e kombit shqiptar, prandaj flisni shqip ju lutem gjithëher kur mundeni, në familje, me miqë e shokë, në punë e në shkollë.
Kështu e ruajmë dhe e forcojmë identitetin tonë.
"Se të kesh identitetet do të thot, të jesh i respektuar nga të tjerët dhe të mund të matesh me të tjerët!"( Xh. S.)

Pra zoti na krijoj shqiptarë, me një gjuhë të bukur, përmes së cilës mësuam të rritemi, të edukohemi, të besojmë.
 Dhe kur jemi te besimi, e dimë të gjithë se, shqiptarët njihen si populli me respektin e tolerancën më të madhe ndërfetare.

Fakti se shqiptarët kan përqafuar tri religjione, atë katolik, islam e ortodoks, nuk i ka penguar asnjëher të jetojnë e të festojnë bashkë, përkundrazi janë shembull për kulturën mbarënjerzore.
Sot ka rastisur(pa dashur), që të takohemi në ditën e parë të muajit të shenjtë të Ramazanit, prandaj ju uroj të gjithë besimtarëve muslimanë agjërim të lehtë, sakrificë e lutje të pranueshme te zoti, për më shumë paqe, më shumë solidaritet e më shumë dashuri për shqiptarët.

- Jemi dëshmitarë se numri shqiptarve në Shtutgart e në Gjermani, po rritet, çdo ditë e më tepër. Sigurisht që i gëzohemi faktit kur secili ka plotësuar dëshirat e aspiratat e tij jetësore, por kjo e vërtetë e dhimbshme, nuk na bën krenar si komb e besoj asnjërin nga ne.
Prandaj mendoj se, ne duhet të kontribojmë, siq bëjmë vazhdimisht, për forcimin e përparimin e vendeve tona, Shqipërisë, Kosovës, e trojeve tjera etnike, që atje të jetohet me dinjitet.

Pra, të mos e harrojmë kurr atëdheun tonë!

- Të gjithë anëtarëve të ri dhe miqëve, që jan
ë për herë të parë në mbrëmje familjare te Shoqata Pavarësia ju dëshiroi mirëseradhje dhe dua tju jap disa informata në lidhje me Shoqatën.
Shoqata Pavarësia është organizim vullnetar dhe udhëhiqet në bazë të statutit, nga kryesia e sajë 9 anëtarshe e cila zgjidhet qdo dy vjet nga kuvendi i Shoqatës. Asnjë anëtarë i kryesisë nuk paguhet, as nuk ka ndonjë beneficion, por angazhohet vullnetarisht.

Secili anëtarë që don të jap kontributin e tij mund të kandidohet për tu zgjedhur në kryesi. Statutin e Shoqatës e gjeni në internet në Webfaqën e Shoqatës www.shoqatapavaresia.de ku gjeni edhe informata tjera mbi aktivitetet e Shoqatës.
- Anëtarësia për familje është 10€ në muaj ose 120€ në vit.

- Të gjthë anëtarët e kan hyrjen falas në aktivitetet(Koncerte, Tubime familjare, etj. ) që organizon Shoqata Pavarësia.

Kemi ushtrime të rregullta vallëzimi qdo të dielë - në dy grupe për çka i falënderoj sot dy asistentet e reja të koreografit Selajdin Shala, Marigona Veselajn dhe Leonita Pajazitin që po bëjnë një punë të mrekullueshme me vallëtarët e Ansamblit.

Dua të ju shprehi një falënderim të gjithë grave e vajzave të Shoqatës „Pavarësia“ për  përgaditjen e ushqimeve tradicionale shqiptare, që si gjithëherë e begatojnë tryezën tonë.
Një falënderim tjetër gjithashtu për përgaditjen e ushqimit „Putengeschnezeltes“ i dedikohet Familjes Selimi, Besirit dhe Ajshes.

- Sot me ne është këngëtarja Benita Pula, një artiste e madhe, me një zë të ëmbël dhe të dashur, e cila do të na argëtoi me këngën shqipe.
Unë e falënderoj Benitën në emër të Shoqatës Pavarësia, që ka ardhur nga Heilbroni bashkë me kolegun e sajë Bajazit Zhegrova, të cilëve ju dëshirojmë mirësardhje dhe  i përshëndesim së bashku me një duartrokitje.

Tani e shpalli të hapur byfenë, ku secili mund të marr ushqimet e përgaditura, dhe pijet e preferuara, në mënyrë që tju mundësojmë atyre që agjërojnë, ta presin iftarin me dinjitet.
Atyre që agjërojnë ju dëshiroj një iftar të shijshëm.

Të gjithëve, ju bëftë mirë darka e „Pavarësisë“!

Ju dëshiroj një mrëmje të mirë.
Faleminderit!

Kryetari
Xhevdet Syla


https://fb.watch/cn-MMRr0OL/30.01.2021

L10


30.01.2021

10 VITE MBURRJE ME KULTURËN SHQIPTARE NË SHTUTGART

SHOQATA "PAVARËSIA" ( 30.01.2011 - 30.01.2021 )


Të dashur miq,

kur jemi fëmijë të vegjël, dëshirojmë të rritemi dhe të ecim vet!
Kur i bëjmë 10 vjet, gëzohemi se jemi rritur  një çikë dhe mund të vrapojmë me vrull!

 Ky vrull, patjetër që na e shton krenarinë e na shtynë drejt një të ardhme të sigurt, të cilën duhet ta trasojmë duke i kujtuar qastet e gëzuara, sukseset, por edhe sfidat nga të cilat nxjerrim mësime për punë më të mirë.

 Dhe emri "Pavarësia" nuk është vetëm një emër i dashur që na përcjell me dekada ne shqiptarëve, por para së gjithash është sinonim i pjekurisë së një shoqërie që mund të ecë vet, në këmbët e sajë.
 Shoqata "Pavarësia", sot në ditëlindjen e 10-të,  jo vetëm simbolikisht mbanë mbi supe vlerat e këtij sinonimi.
Duke i ruajtur e promovuar vlerat e kulturës shqiptare gjatë gjithë këtyre viteve në Shtutgart, ajo sot  është një ombrellë jo vetëm e anëtarëve të sajë shumë të çmuar, ku kultivohet dashuria për atëdheun dhe identiteti kombëtar, por është edhe një dritare inspirimi për të gjithë ata që besojnë në vlerën e të qenit shqiptar.
Madje unë mendoj, se ruajtja dhe kultivimi i vlerave tona kulturore, gjithandej ku jetojnë shqiptarët,  është arma më e fortë me të cilën mund ti rrënojmë muret e mosbesimit, e që rrjedhimisht na bën partner të barabartë me kombet e Europës.
Të gjithë juve, që në këtë dekadë, nga themelimi i Shoqatës "Pavarësia"30 janar 2011 e deri më sot, keni dhënë kontributin tuaj,  që vërtetë të mundemi ta arsyetojmë sot emrin tonë, ju falënderoj nga zemra dhe ju uroj për këtë përvjetor!

Gëzuar me shëndet
Xhevdet Syla


30.01.2021

Me rastin e 10-vjetorit të themelimit, të Shoqatës "Pavarësia" në Shtutgart

NDAHET PËR HER TË PARË Çmimi "PAVARËSIA"


KG

Poeti
KADRI GËRVALLA
( Fitues i Çmimit "Pavarësia" 2021)Stuttgart, 16.11.2020  

 Intervist
a e kryetarit të Shoqatës "Pavarësia" z. Xhevdet Syla, dhënë gazetarit  Rigon Harxhi


(Intervista është realizuar si pjesë  e një studimi te zotit Harxhi per nje artikull shkencor qe ka ne fokus diasporen shqiptare dhe perkrahjen institucionale nga Kosova dhe Shqiperia, te cilin do ta publikojme ne nje reviste shkencore. ( R. H. ))
 

   1)   Cili ka qene roli juaj dhe cfare keni bere personalisht per komunitetin ku ju jetoni?

- Si kryetar i Shoqatës “Pavarësia”, në Shtutgart të Gjermanisë, drejtoj këtë bashkësi të kommunitetit shqiptar, që është në shërbim të afrimit me njëri-tjetrin, të ruajtjes dhe promovimit të gjuhës, kulturës e traditës shqiptare, por edhe në shërbim të promovimit të integrimit të komunitetit shqiptar, në shoqërinë gjermane.

     Janë këto fusha të aktiviteteve, me të cilat roli i Shoqatës është i lidhur ngusht:

- Vallëzim e këndim popullor shqiptar( Ansambli „Pavarësia“ )

- Mësim plotësues në gjuhën shqipe( Shkolla shqipe „Pavarësia“ )

- Çmimi „Pavarësia“

- Leksione mbi artin, letërsinë, vendet shqiptare dhe gjermane, etj.

- Mbrëmje muzike dhe vallëzimi, lexime poetike, pika artistike, etj. 

- Udhëtime studimore

- Aktivitete sportive

    

2) Sipas mendimit tuaj sa e rendesishme eshte diaspora per zhvillimin e vendeve si Kosova she Shqiperia?

- Sidomos në aspektin socio-ekonomik, mërgata është e rëndësishme, si për zhvillimin e Shqipërisë ashtu edhe të Kosovës, kam parasyshë këtu remitencat familjare si dhe investimet në vendlindje. Përveq investimit të kapitalit, janë idetë dhe përvojatë, që sjellin pjestarët e mërgatës, të rëndësishme, që ndikojnë dukshëm në zhvillim, por nuk mund të shihet ndikimi i mërgatës, si vendimtar në zhvillimin e gjithëmbarshëm.
Është i dhimbshëm dhe shqetësues fakti, që mërgata shqiptare po rritet gjithnjë e më shumë.
Largimi i rinisë, dhe në përgjithësi, numri i madhë i shqiptarëve që largohen në vazhdimësi, nga Shqipëria, Kosova dhe trojet tjera etnike, përveq që përbën dëm të pa riparueshëm në rrafshin kombëtar, ndikon ndjeshëm, në zhvillimin e ngadalshëm, të, të dya vendeve.


3) Ne cilen fushe shihni kontribut me madh te anetareve të diaspores?

- Mendoj se u përgjegja në këtë pyetje më lart, por mund të shtoj se potenciali i mërgatës, sidomos ai profesional nuk shfrytëzohet sa duhet nga vendet e origjinës.

4) Sipas jush, sa e organizur eshte diaspora shqiptare dhe cili eshte roli i shoqatave shqiptare ne diaspore?

- Në përgjithësi organizimi është i brisht, por nuk mund të flitet për mërgatën shqiptare, në përgjithësi, pasi ajo është e shpërndarë, në shumë vende të botës dhe kjo e determinon edhe mundësinë e organizimit. Edhe në Gjermani, organizimi në Shoqata e Klube i përfshinë vetëm një pjesë të mërgatës.
Puna e Shoqatave shqiptare, bazohet kryesisht në ruajtjen e identitetit kombëtar.


 

5) A shihni i problem ruajtjen e indetitetit tek brezat e rinj?

- Po patjetër, që shoh një problem, madje kjo është një breng e madhe.
Për këtë arsye, përveq rolit të familjes, organizimi i mërgatës luan rol shumë të rëndësishëm.


6) Duke qene se jeni kryetar i shoqates, a keni pasur mbeshtetje nga institucionet e vendeve te orgjines?

- Mbështetja e vetme institucionale për Shoqatën “Pavarësia” ka qenë bashkëpunimi me Konsullatën e Republikës së Kosovës në Shtutgart, në disa projekte.

7) Cilat nga dy vendet, Shqiperia apo Kosova, mendoni se ka bere me shume per afrimin e diaspores?

 

-  Mbase të dya vendet nuk kan bër shumë në këtë drejtim, por mendimi im është, që ato duhet të bëjnë shumë më shumë, që të parandalohet largimi i njerëzve nga vendi. Shqipëria dhe Kosova me ndihmën e mërgatës dhe shteteve mike, duhet të investojnë më shumë, që ato të bëhen vende, ku secili, të mund të jetoj me dinjitet.

     Mërgatës i rritet imazhi dhe krenaria, duke pasur shtete të dinjitetshme, e jo

     duke u rritur në numër!

 
     8) A ka pasur informacion te mjaftueshem mbi veprimtarine e institucioneve per

         diasporen te Kosoves dhe Shqiperise?

 
-        Informatat mbi veprimtarinë e institucioneve, i përcjellim aq sa

mundemi nga mediat dhe nuk mund të them, se ka pasur shumë informata në këtë drejtim. Nëse informatat kërkohen, ndoshta edhe mund të gjenden në Webfaqet e Institucioneve përkatëse, por kjo është edhe e mundimshme, për ne që bëjmë punë vullnetare, jashta orarit të rregullt profesional.

    9) A mendoni se kanalet e reja te komunikimit kane mundesuar nje bashkeveprim

        me te madh mes komuniteteve me njera-tjetren, por edhe te aktoreve shteterore

        me vete diasporen?

 

-        Gjithësesi këto kanale e kan lehtësuar mundësinë e komunikimit mes   

njëri-tjetrit në përgjithësi, pra edhe të aktorëve shtetëror me mërgatën, por për të bashkëvepruar, duhet mund dhe vullnet i dyanshëm, që për shkaqe të ndryshme nuk shfrytëzohet sa duhet.

 

 


11.11.2020
Të çmuar krijues,

me kënaqësi ju njoftojmë, se Kryesia e Shoqatës "Pavarësia", në mbledhjen e mbajtur përmes videolidhjes, të mërkurën, më 11.11.2020,  në vigjilie të 10-vjetorit të Shoqatës "Pavarësia" dhe 28 Nëntorit - Ditës së flamurit, ka marrë vendim për të themeluar


Çmimin "
Pavarësia"    çmim ky, i cili do t'ju ndahet për çdo vit,  krijuesve më të mirë konkurrues, të artit dhe letërsisë.
Ky çmim për her të parë do të ndahet, më 30 janar 2021, në ditën e 10-vjetorit të themelimit të Shoqatës "Pavarësia" dhe do të jet, një  Çifteli me Logon e Shoqatës "Pavarësia" , si simbol i këngës për liri dhe pavarësi.

Me këtë rast, ju ftojmë, që krijimet tuaja në këto kategori letrare e artistike:

Ese, Tregim, Poezi,
Këndim, Pikë vallëzimi, Pikë instrumentale,
Recitim dhe Skeq humoristik

ti dërgoni më së largu, deri më 15 janar 2021 me e-mail, në adresën:

 fjala-shqipe@shoqatapavaresia.de

Krijimet, duhet të jen autentike dhe mundësisht të pa publikuara, deri në shpalljen e rezultateve nga Komisioni vlerësues.

- Vlerësimi -
 Krijimet tuaja, do të vlerësohen nga Komisioni vlerësues i Shoqatës Pavarësia dhe përveq çmimit „Pavarësia do të shpërblehen edhe vendi i dytë dhe i tretë, me çmime simbolike. Ato do të publikohen, në Webfaqen zyrtare të Shoqatës Pavarësia www.shoqatapavaresia.de, në Facebook dhe Instagram.


Me kreativitetin tuaj e pasuroni botën e kulturës sonë!

Sinqerisht,
Kryesia e Shoqatës Pavarësia

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Gjuha shqipe është më e vjetër, se gjuha e vjetër greke dhe ajo latine, prandaj edhe populli shqiptar, është më i vjetri.”

(Sami Frashëri 1889, Bashkimi i Shqipërisë)

25.09.2020    ora 19:00 Shtutgart

Nata e gjatë e Konsullatave
Beqir Sopa
                                       

Këtë mbrëmje në Konsullatën e Republikës së Kosovës, në Shtutgart ku ishte organizuar: Nata e gjatë e Konsullatave, nga Ministria e Drejtësisë së Baden-Württembergut, ku i pranishëm ishte edhe ministri Guido Wolf, Shoqata "Pavarësia" prezantoj kulturën tonë.

n1
  
10.07.2020

Rezultatet e Konkursit letrar e artistik

 Rrëfimi im në kohën e pandemisë

 
Të nderuar anëtarë të Shoqatës „Pavarësia“,

edhe pse pjesëmarrja juaj në Konkursin letrar e artistik, me moton

 Rrëfimi im në kohën e pandemisë“ ishte simbolike (për çka ju mirëkuptojmë plotësisht), e dimë se ju bartni në vete vlerat e mirëfillta kombëtare, të gjuhës e kulturës sonë.

Kësaj radhe, jemi të lumtur ti shpërblejmë për veprat e tyre konkuruese si vijon:

1. Vepra fituese: Video me këngën "Shqipërinë e dua"

Kënduar nga: Hana dhe Nidal Selimi

 Hana dhe Nidali shpërblehen me nga një libër(„Trimi i mirë me shokë shumë“ dhe „Vjersha të zgjedhura për fëmijë“) si dhe me 20€.


2.
Vepra e dytë fituese: Poezitë „Baba Gjyshi im“ dhe „Athu pse“

Autor: Shaban Qelaj

Shaban Qelaj shpërblehet me librin „Paqja e ftohtë“

 

Urime dhe suksese!

Me respekt,

Në emër të komisionit vlerësues

Xhevdet Syla
08.03.2020  ora 15:00  # Anulohet Mbrëmja festive më 8 mars #
 
Të nderuara bashkëatëdhetare,

 me keqardhje ju njoftojmë, se për hirë të kujdesit, që duhet të  trgojmë nga përhapja e Virusit Corona, jemi të detyruar që ta anulojmë Mbrëmjen festive, të paraparë

më 8 mars 2020 nga ora 15:00 në
Raichberg Realschule
Schönbühlstr. 90
70188 Stuttgart

Shëndeti i të gjithëve ka prioritet dhe kjo është vetëm një masë preventive, që ne si organizator e shohim të nevojshme, prandaj ju lusim për mirëkuptim!

Me respekt
Kryesia e Shoqatës Pavarësia 
                                         


f8


15.02.2020(e Shtunë)  ora 18:00  Koncert festiv
                                        me rastin e 12-vjetorit të Pavarësë së Kosovës

                                Adresa:  Raichberg-Realschule
                                             Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Ost

                                              Schönbühlstr. 90
                                              70188 Stuttgart


f15
15.12.2019 Stuttgart 

KUVENDI VJETOR 2019


Të dielën, më 15 dhjetor 2019, Shoqata Pavarësia mbajti Kuvendin vjetor të radhës, ku mori pjesë nje numër i konsiderueshëm i anëtarëve të saj.
Kuvendin e kryesoi z.Xhevdet Syla, kryetar.
Pasi që përshëndeti të pranishmit dhe i falënderoi për bashkëpunimin e sinqertë, për punën e tyre vullnetare me qëllim të ruajtjes së gjuhës, kulturës, traditës, artit e vlerave kombëtare në përgjithësi, ai u shpreh se fëmijët tanë flasin shqip, vallëzojnë, këndojnë e mendojnë shqip, aq sa ne u japim arsye për ta bërë.

  Në vazhdim kryetari Syla, raportoi mbi aktivitetet e shumta që Shoqata kishte realizuar gjatë vitit që po lëm pas, në mesin e të cilave shumë nga prezentimet e vallëtarëve nëpër manifestime të ndryshme si: përvjetori  i 11 i Pavarësisë së Kosovës, Festa e Gruas, vizita në Parlamentin Europian, projekti i promovimit të librit të dr.Sabri Kiçmarit në bashkëpunim me Konsullatën e Përgjithshme të Republikës së Kosovës, pjesmarrja e vallëtarëve në disa evente të organizuara nga kompania "Dessa Market", gjithashtu me rastin e hapjes së ekspozitës me fotografi nga vizita e nënkryetarit të Parlamentit Europian, Rainer Wieland në Kosovë pjesmarrja në 3 ahengje familjare, Festa e Flamurit, hapja e Shkollës shqipe "Pavarësia" në Shtutgart e shumë aktivitete tjera.

Përveç tjerash, vendimi gjyqësor në favor të Shoqatës Pavarësia në lidhje me kontestin e logos, pas keqpërdorimit të saj nga ana e kryetarit të Shoqatës "Ansambli Pavarësia 2010", mund të cilësohet si një problem i zgjidhur me sukses brenda këtij viti.

Sfidë e radhës mbetet gjendja e një lokacioni për mbajtjen e aktiviteteve, mbrëmjeve familjare, etj.

  Edhe arkatari Beqir Sopa, raportin mbi të hyrat dhe shpenzimet të llogaritura gjatë vitit 2019 i kishte përgatitur në mënyrë tabelare duke dëshmuar kështu në mënyrë të detajizuar transparencën  ndaj anëtarëve të Shoqatës.
Nga raporti përfundimtar u dëshmua se bilanci në mes të hyrave dhe shpenzimeve ishte në proporcion të zhdrejt gjatê vitit 2019, që d.m.th se vlera e shpenzimeve  e kishte kaluar vlerën e të hyrave.

- Ndryshimi i statutit të Shoqatës, paragrafi 1; .pika 2: Adresa e mëparshme e Shoqatës të mbetet vetëm Stuttgart ( hiqet emri i rrugës, numri i objektit) - u miratua unanimisht.

- Paragrafi 9; pika 2: Ftesa për Kuvend duhej të bëhëj së paku dy javë më herët vetëm përmes letrave postare. Tani mund të bëhët  së paku dy javë para Kuvendit përmes mediave si: Viber, WhatsApp, Facebook, e-Mail etj. Edhe ky ndryshim u miratua nga të gjithë.

  - Shkarkimi i Kryesisë aktuale ishte një ndër pikat e rendit të ditës që u miratua nga të pranishmit, për t'i lënë hapësirë votimit të Kryesisë së re.

Në bazë të votimit, me vota të mbyllura të afro 60 anëtarëve të Shoqatës, me të drejtë vote, nën mbikqyrjen e komisionit prej 3 anëtarësh: Bashkim Berisha, kryetar
                    Muhamet Syla dhe
                    Agron Hoxha
u zgjodh Kryesia e re prej 9 anëtarësh.
Pas një konsulte të shkurtër me shumicë votash u emëruan si vijon:

XHEVDET  SYLA, kryetar
BASHKIM   BERISHA, nënkryetar
VALMIR  GASHI, sekretar
BEQIR  SOPA, arkatar
HEDIJE  SHALA
DURAK  GASHI
SOFIE  SOPA
DRENUSHA  SHALA dhe
LUMTUMI  PAJAZITI, anëtarë të Kryesisë.

Pas rizgjedhjes së tij, kryetari Syla falënderoi të gjithë anëtarët për besimin e dhënë dhe premtoi se edhe në të ardhmen do të vazhdojë të punojë me përkushtim së bashku me Kryesinë e sapozgjedhur që vlerat kombëtare, gjuha dhe kultura jonë të trashëgohet te brezi i ri, krahas shkollimit dhe integrimit të tyre në shoqërinë gjermane.

Në fund, në shenjë falënderimi për kontributin e veçantë në afirmimin e vlerave kulturore kombëtare, si vallëtarë të Shoqatës Pavarêsia u ndanë disa mirënjohje për grupin e të rriturve, poashtu disa dhurata simbolike edhe për fëmijët e vegjël, të cilët na mbushin plot emocione kur theksojnë fjalët shqipe, recitojnë,  këndojnë e vallëzojnë aq bukur dhe me shumë dëshirë.

Me një darkë të përbashkët, me biseda të këndshme e me urimet më të mira për të gjithë, përmbyllem aktivitetet e Shoqatës Pavarësia për vitin 2019, me shpresë që  viti 2020 të na sjellë shëndet e gëzime e të lumtur të vazhdojmë me aktivitete të reja.


Sofie Sopa
më 15.12.19
Stuttgart, TV- Cannstatt

 


13.12.2019 Stuttgart 

Përgaditur nga Sofie Sopa

Hapje solemne e shkollës shqipe “Pavarësia” në Shtutgart

Sot në shkollën fillore Ameisenbergschule në Stuttgart, me iniciativë të Shoqatës Pavarësia dhe me përkrahjen e Konsullatës së Përgjithshme të Republikës së Kosovës në Stuttgart, nē mënyrë solemne u bë hapja e një klase me mësim plotësues në gjuhën shqipe e emërtuar sipas emrit të Shoqatës, Shkolla shqipe Pavarësia.
Dhjetëra nxënës në praninë e prindërve, familjarëve, mësuesve e veprimtarëve shprehen gëzimin dhe etuziazmin e tyre përmes valleve, këngëve e recitimeve. Kryetari i Shoqatës z. Xhevdet Syla përshëndeti dhe falënderoi për përkrahjen të gjithë të pranishmit si: shefin e Konsullatës së Kosovës z.Imer Lladrovci, konsullin z.Kadri Gërvalla, z. Xhafer Leci, veprimtar shumëvjeçar i kulturës shqiptare në Stuttgart, mësimdhënësi i dalluar z. Beqir Cikaqi etj.
Mësueset Hedije Shala, Sofie Sopa dhe Fahrije Kuqi premtuan përkushtim dhe gadishmëri që të ofrojnë përvojën e tyre arsimore e pedagogjike, që kjo shkollë të jetë një dritare e hapur e dijes për fëmijët e lindur dhe rritur në Stuttgart me rrethinë.sh1sh2

Foto nga www.photo-kg.de

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Njoftim

 

Hapet shkolla shqipe “Pavarësia” në Shtutgart

Me moton „Mëso shqip - Ta ruajmë identitetin shqiptar

Shoqata “Pavarësia” në bashkëpunim me shkollën fillore “Ameisenbergschule” dhe Konsullatën e Republikës së Kosovës në Shtutgart, do të hapë

shkollën shqipe “Pavarësia” për mësim plotësues,

13.12.2019

me mësueset Hedije Shala, Sofie Sopa dhe Fahrije Kuqi(Ramadani)

Mësimi mbahet të premteve nga ora 14:00 – 16:00

 

Adresa: Ameisenbergschule

Ameisenbergstraße 2

70188 Stuttgart

 

Ftohen prindërit e interesuar, që fëmijtë e tyre të moshës 6-15 vjeq, ti lajmrojnë në shkollën shqipe "Pavarësia" deri më 07.12.2019

 

e-mail: shkolla_shqipe@shoqatapavaresia.de

              albanische_schule@vereinpavaresia.de

 

Telefon: 017645675131

www.shoqatapavaresia.de

 

( “Të kesh identitet do të thotë, të jesh i respektuar nga të tjerët dhe të mund të matesh me të tjerët!”)

 

Me respekt

Kryesia e Shoqatës Pavarësia    


           -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Gjuha shqipe është më e vjetër, se gjuha e vjetër greke dhe ajo latine, prandaj edhe populli
shqiptar, është më i vjetri.”
 (Sami Frashëri 1889, Bashkimi i Shqipërisë)

            23.11.2019(e Shtunë)  ora 18:00  Koncert festiv               
                                       me rastin e 
28 Nëntorit - Ditës së flamurit kombëtar

                                Adresa:  Raichberg-Realschule
                                             Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Ost

                                              Schönbühlstr. 90
                                              70188 Stuttgart03.10.2019 (e enjte) ora 15:00   Mbrëmje familjare
                                 (vet
ëm për anëtarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
               Adresa:     Altes Feuerwehrhaus Süd

             Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart06.09.2019 Schwäbisch Gmünd

Përgaditur nga Sofie Sopa

Me ide, kreativitet e punë serioze, në hap me bashkëmoshatarët evropian


Një ndër aktivitetet e Shoqatës Pavarësia për vitin 2019 ishte edhe pjesmarrja e një grupi vallëtarësh në Schwäbisch - Gmünd, në përkrahje të 15 nxënêsve nga Kosova të cilët ishin pjesë e projektit të përbashkët tê Konsullatës së Përgjithshme të Kosovês  dhe Shoqatës Education Unlimited, bashkëpunim ky që po realizohet qê nga viti 2013, i nënshkruar nga zotëri Imer Lladrovci, tani shef i Konsullatës së Përgjithshme të Kosovës dhe zonja Kerstin Zielosko - Labonte, zyrtare e lartë në Ministrinë e Arsimit në Baden Württenberg.

Nxënësit nga Kosova të përzgjedhur përmes një testi nga lëmitë e ndryshme si: teknikë, informatikë, dizajn medial si dhe gjuhë gjermane gjatë vizitës së tyre 5 ditëshe ishin pjesmarrës në të ashtuquajturin  "Summercamp Eule 2019", bashkëprojektues ne mesin e 65 nxënësve nga Gjermania.
Me aftësitë, idetë dhe kreativitetin e tyre ata jo vetëm qê nuk dallonin nga moshatarët e tyre gjermanë por edhe  u shpërblyen me vendin e parë dhe të tretë, gjë që na bëri të ndihemi krenarë.

E prania e Shoqatës Pavarësia me grupin e vallëtarëve nê mbrëmjën e 6 shtatorit ( dita e katërt e projektit të tyre) u vlerësua mjaft nga nxënësit kosovarë por edhe nga té tjerët.
Pas prezantimit të 3 valleve me koreografi nga z. Selajdin Shala, koreograf i shoqatës, shijimit të ushqimit tradicional nga restaurant "Diamant", disa nga fëmijët u shprehen se ndiheshin si në Kosovë.
Së bashku vazhduan argëtimin deri në orët e vona të natës me këngë e valle shqipe.
Dita e nesërme për ta shënonte finalizimin e projekteve të  filluara dhe njëkohësisht vlerësimin nga juria me vendin e parë dhe të tretë, ndërkaq edhe fëmijët tanë ndiheshin shumê të lumtur për takimin dhe suksesin e bashkatdhetarëve të tyre.

Shiko reportazhin: Summercamp 2019 EULE Gmünder Wissenswerkstatt


i4
16.07. - 21.07.2019      "Sommerfestival der Kulturen"
                               
         
                                Adresa
: Marktplatz, Stuttgart
                                        
                                       
http://sommerfestival-der-kulturen.de


21.07.2019
( e dielë )  nga ora 10:45  Pjesëmarrje e Ansamblit "Pavarësia"

Ftohen t
ë gjithë shqiptarët në Shtutgart që ti përkrahin vallëtarët e Shoqatës Pavarësia në prezentimin e vlerave të kulturës shqiptare!


  s1

30.06.2019 ora 13:00   Takim familjar
                                 (vet
ëm për anëtarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
               Adresa:     Restaurant Bootshaus

             Wagrainstrasse 140, 70378 Stuttgart
08.06.2019  ora 15:30
  Festa e kampionit - AKV Bardhosh Gërvalla                                         
             
                                 Adresa:  Brünner Str 11 
                                               71638 Ludwigsburg
                                 

                                 Pjesëmarrje e Ansamblit "Pavarësia"

          

            
02.06.2019(e dielë) ora 15:30   Interkulturelles Kinderfest 
                                 

                                        Pjesëmarrje e grupit të fëmijve të Shoqatës "Pavarësia"
                                       
                               Adresa:    
Marktplatz, Stuttgart                           GF_1
                                                         Foto nga www.photo-kg.de
       19.05.2019 (e dielë) ora 14:00   Promovim i librit
                                 
                                             "Fitorja diplomatike"
                                    Autor: Dr. Sabri Ki
çmari
                          
               Adresa:     Altes Feuerwehrhaus Süd

             Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart


Strasburg: 14.03.2019
 

Vizita e Shoqatës Pavarësia në Parlamentin Evropian


IMG_6982.JPGMesazhi i kryetarit t
ë Shoqatës Pavarësia drejtuar nënkryetarit të Parlamentit Evropian


I nderuar Z. Wieland, 

unë ju falënderoj në emër të shoqatës shqiptaro-gjermane "Pavarësia" me seli në Shtutgart, që na keni mundësuar të vizitojm Parlamentin Evropian, për pritjen tuaj shumë të ngrohtë dhe gatishmërinë për të biseduar me ne.

Pak javë përpara udhëtimit tonë këtu, doja ta publikoja vizitën e planifikuar më 14.03.2019 në faqen e internetit të shoqatës sonë dhe mendova më vete, cila do të ishte motoja jonë, çka na shtynë ne si shqiptarë me prejardhje kryesisht nga Kosova, për të vizituar këtë institucion të rëndësishëm të Evropës dhe pa u menduar shumë, vendosa fjalinë e mëposhtme:

Bashkimi Evropian – jo vetëm një ëndërr e bukur për shqiptarët – ta njohim për së afërmi.

Ju me siguri mund të imagjinoni se çfarë dua të them me këtë, megjithatë dua të theksoj se përfshirja e Shqipërisë dhe Kosovës (edhe vendeve tjera të Ballkanit) në Bashkimin Europian, nuk guxon të mbetet vetëm një ëndërr e bukur e popullit shqiptar.

Bashkimi Europian është një ëndërr e paqës afatgjatë në Ballkan dhe shihet nga qytetarët në rajon si një mundësi reale.

Kjo nuk do të ishte vetëm kurorëzim i përcaktimit pro-perëndimorë të shqiptarëve që nga mesjeta, kur Gjergj Kastrioti Skenderbeu mbrojti vlerat evropiane në luftën kundër Perandorisë Osmane, por kjo është patjetër e nevojshme për promovimin e paqes në rajon.

Unë do të kisha dashur që Bashkimi Evropian të shërbej si një bartës i vërtetë i këtyre vlerave dhe shtetin më të ri në Evropë, Republikën e Kosovës ta merr në gji pa hezitim.

 Fjala kyçe – Liberalizimi i vizave. Ky do të ishte vetëm një hap i vogël, por shumë i rëndësishëm për ta forcuar bindjen e kosovarëve - që ata i përkasin Europës, pra janë pjesë e sajë.

Sot është një moment shumë delikat për Evropën që ta provojë këtë, nesër mund të jet tepër vonë.

 Ju keni thënë në konferencën tonë, me temën "Kosova - Terra Incognita", në prill të vitit të kaluar në Shtutgart, se Bashkimi Evropian është një strukturë e shumë dëshirave dhe interesave, të cilat jo lehtësisht pajtohen në çështje të caktuara.

Këtë e tregon p. sh. Brexit-i në mënyrë të qartë, por mendoj se me një kurajë pak më të madhe dhe një vullnet të mirë duhet të ekzistojnë mundësi të vërteta.

Z. Wieland: Unë e di se ju dhe Gjermania, si një nga vendet më të rëndësishme të Bashkimit Evropian, e keni këtë vullnet të mirë.

Unë do t'ju inkurajoja këtu për të transferuar këtë vullnet të mirë edhe te kolegët tuaj nga vendet e tjera anëtare, në mënyrë që Kosova të mos konsiderohet si një vrimë e zezë e Evropës, por si një partner dhe pjesë e së tërës, e cila gjithashtu ofron mundësi të mirë për Evropën. Një popullësi e re dhe e arsimuar mirë është vetëm një shembull për këtë.

Z. Wieland, ju me siguri e njihni historinë e popullit shqiptar!

Në rrugën e vështirë për mbijetesë, për shumë prej nesh nuk është e rastësishme që kemi gjetë një shtëpi të dytë në Gjermani dhe vendet e tjera të Bashkimit Evropian.

Nuk kam shifra të sakta, por flitet për rreth 500 mijë shqiptarë nga Kosova në Gjermani dhe për më shumë se një milion në Bashkimin Evropian.

Shumë prej nesh janë zgjedhës që do të votojnë në maj për zgjedhjet parlamentare të Bashkimit Evropian.

Unë dua t’ju inkurajoj:

- Mos lejoni shpërbërjen e Evropës

- Mbështetni Republikën e Kosovës në këtë rrugë

- Mos lejoni që paqja dhe prosperiteti në Evropë të ken alternativë

Mbështetjen tonë për këtë, patjetër që e keni!

Ju faleminderit!

Xhevdet Syla
V1

                                               ..........................................................................................

Strasburg: 14.03.2019
Shoqata Pavarësia në Parlamentin Europian

Me moton: 

Bashkimi Evropian - jo vetëm një ëndërr e bukur për shqiptarët - ta njohim për së afërmi

më 14 Mars 2019 anëtarët e Shoqatës Pavarësia do të jen për vizitë në Parlamentin EvropianStrasburg, ku do të priten për një bisedë nga nënkryetari  i këtij Parlamenti z. Rainer Wieland dhe do të marrin pjesë në seancën plenare të Parlamentit.

Ky projekt i përbashkët me Shoqatën gjermane „Education Unlimited“ është vetëm njëri nga projektet e radhës që realizohet në kuadër të këtij bashkëpunimi. Projekte tjera të përbashkëta të Shoqatës Pavarësia dhe Shoqatës „Education Unlimited“ për këtë vit, tashmë jan fiksuar dhe do të publikohen me kohë.

                                      

Stuttgart Ost: 10.03.2019  ora 14:00  Mbrëmje festive për femra   
                                                                 me rastin e 8 Marsit - Ditës së gruas
                  
                                      Adresa:  Raichberg-Realschule
                                                    Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Ost

                                                    Schönbühlstr. 90
                                                    70188 Stuttgart
16.02.2019(e Shtunë)  ora 18:00  Koncert festiv
                                    me rastin e 11-vjetorit të Pavarësë së Kosovës

                             Adresa:   Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Degerloch
                                            Albstr. 70
                                            70597 Stuttgart
                  24.01.2019 (e enjte) ora 18:00   Takim familjar
                                 (vet
ëm për anëtarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
               Adresa:     Altes Feuerwehrhaus Süd

             Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart
25.11.2018(e die)  ora 15:30  Koncert festiv
                                    me rastin e  Ditës së Flamurit

                             Adresa:   Raichberg-Realschule
                                            Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Ost

                                            Schönbühlstr. 90
                                            70188 Stuttgart
                

14.10.2018 ora 17:00   Takim familjar
                                 (vet
ëm për anëtarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
               Adresa:     Altes Feuerwehrhaus Süd

             Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart
25.11.2018(e die)  ora 15:30  Koncert festiv
                                    me rastin e  Ditës së Flamurit

                             Adresa:   Raichberg-Realschule
                                            Turn- und Versammlungshalle Stuttgart-Ost

                                            Schönbühlstr. 90
                                            70188 Stuttgart
                   
                    


14.10.2018 ora 17:00   Takim familjar
                                 (vet
ëm për anëtarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
               Adresa:     Altes Feuerwehrhaus Süd

             Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart
22.07.2018

Përgaditur nga Sofie Sopa

KUVENDI I JASHTËZAKONSHËM i SHOQATËS "PAVARËSIA"


Të dielën, më 22 korrik 2018 u mblodh Kuvendi i jashtëzakonshëm, si pasojë e bojkotimit të punës, projekteve dhe pjesëmarrjes në mbledhjet e organizuara nga Kryesia, të tre anëtarëve, njëri prej të cilëve mbante postin e nënkryetarit.

Për shkak të veprimeve të tilla, Kryesia e Shoqatës numëronte 5 anëtarë të rregullt, duke qenë se që nga 18 Shkurti edhe Sekretari i Shoqatës, i emëruar më 16 dhjetor 2017, kishte dhënë dorëheqje nga Kryesia. Për momentin Kryesia kishte aktiv kryetarin, arkatarin dhe tre anëtarë tjerë, që kishin marrë besimin e shumicës në Kuvendin e kaluar zgjedhor më 16 dhjetor 2017.

Kuvendin e kryesoi z. Xhevdet Syla, kryetar i Shoqatës Pavarësia i cili pasi i përshëndeti të pranishmit i paraqiti pikat e rendit të ditës që u aprovuan unanimisht nga të pranishmit:

1) Shkarkimi i Baki Mustafit, Zaim Shejit dhe Premtime Shejit nga Kryesia e Shoqatës.

 Duke qenë dëshmitarë të veprimeve jo korrekte nga 3 të zgjedhurit e tyre, pas shumë vërejtjesh dhe ftesash të sinqerta për bashkëpunim, propozimi për shkarkim nga Kryesia e të lartëpermendurve kishte mbetur opsioni i fundit dhe si i tillë u aprovua unanimisht nga 52 anëtarë, sa ishin të pranishëm në Kuvend.

2) Zgjedhja e katër anëtarëve të ri, për ta plotësuar numrin e nevojshëm prej 9 anëtarësh, sa është e paraparë sipas Statutit të Shoqatës.

 Pas shpjegimeve të nevojshme lidhur me procesin e votimit, u bënë përgaditjet e duhura ku çdo anëtar i rregullt pati mundësi të vendos për emërimin e 4 anëtarëve të ri. Si rezultat i kësaj u zgjodhën:

Selajdin Shala
Gazmend Veselaj
Hedije Shala dhe
Valmir Gashi

Me propozim të Kryesisë dhe me shumicë votash u emëruan Selajdin Shala, nënkryetar dhe Sofie Sopa , sekretare.

Kryesia e dalë nga ky Kuvend ka këtë përbërje:

Xhevdet Syla - kryetar
Selajdin Shala - nënkryetar
Sofie Sopa - sekratare
Beqir Sopa - arkatar
Durak Gashi
Lumtumi Pajaziti
Gazmend Veselaj
Hedije Shala
Valmir Gashi.

Të sapozgjedhurit falënderuan anëtarësinë për besimin e dhënë dhe u zotuan se do të bashkëpunojnë për t'u dhënë hapësirën e nevojshme të rinjve dhe fëmijêve që të promovojnë kulturën, traditën dhe gjuhën amtare krahas integrimit në shoqërinë evropiane.

3) Të ndryshme

Kryetari i informoi të pranishmit për një ofertë që vjen nga zonja Kerstin Zielosko - Labonte, zyrtare e lartë në Ministrinë e Kulturës së Baden - Württemberg - ut, për një vizitë në Parlamentin Europian në Straßburg që Shoqata "Pavarësia" ta bëj së bashku me Shoqatën gjermane "Education Unlimited", kryetare e së cilës është vet ajo.

Vizita do të jetë njëditëshe dhe mbetet të dakordohemi për datën, pasi që duhet të jetë ditë pune.

Si çdoherë tjetër, edhe kësaj radhe, arkatari Beqir Sopa, kishte përgaditur përmbledhjen e bilancit financiar dhe raportoi para anëtarësisë në mënyrë të hollësishme për të hyrat dhe shpenzimet mujore që nga fillimi i vitit e deri me tash..Gjithashtu u informuan mbi gjendjen momentale të arkës.

E pas pjesës protokollare, salla e mbushur plotë me familjarë, të cilët tashmë kishin përfunduar përgaditjet e tavolinave ku servohej llollojshmëri ushqimesh tradicionale të gatuara nga zonjat e besa edhe zotërinjtë, ishte koha ku do të argëtoheshim me muzikë të zgjedhur nga këngëtari Lulzim Tovërlani.
Këngë, valle, humor e shije nga sofra shqiptare, ishte kombinimi perfekt i kësaj mbrëmje familjare, pas përfundimit solemn të këtij Kuvendi të jashtëzakonshëm.
 

                                                       - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
22.07.2018 ora 18:30                 Takim familjar
                                             (vet
ëm për anëtarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
                            Adresa:     Altes Feuerwehrhaus Süd

                          Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart                                                    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22.07.2018  ora 15:30            Kuvendi i Shoqatës Pavarësia
                                           (vetëm për anëtarët e Shoqatës Pavarësia)
 
Të nderuar anëtarë, ju ftojm të merrni pjesë në kuvendin e Shoqatës Pavarësia.

 Kuvendi mbahet të dielën, më 22.07.2018 në ora 15:30

 
                       Adresa:    
  Altes Feuerwehrhaus Süd

                       Möhringer Str. 56, 70199 Stuttgart 01.07.2018  nga ora 11:00    Ekskursion i Shoqatës "Pavarësia"
  

Erlebnispark Tripsdrill, 74389 Cleebronn / Tripsdrill 11.05.2018 ora 17:30  Takim familjar
                                (vet
ëm për anëtarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
                                Adresa:  Altes Feuerwehrhaus Süd
                                             Möhringerstr. 56
                                             70199 Stuttgart

                                     


 27.04.2018  ora 18:00    Konferencë me temën:
                                 

                                 Kosovo - terra incognita 

                                 (Kosova - vend i panjohur)
                                 10 Jahre Unabhängigkeit
                                 
(10 vjet Pavarësi)
                                 Einblicke - Ausblicke
                                 (
vështrime - pikëpamje)

Veranstaltungsort: Bootshaus Restaurant, Wagrainstr. 140, 70378 Stuttgart

Die Veranstaltung findet am 27. April 2018 um 18:00 Uhr im Bootshaus Restaurant, Wagrainstraße 140, 70378 Stuttgart, statt. 

Teilnehmen werden als Gastredner:

Herr Vizepräsident des Europäischen Parlaments Herr Rainer Wieland MdEP 

und der 

Deputy Head of Mission EULEX Kosovo Herr Bernd Thran

Dies ist eine Veranstaltung von der Education Unlimited e. V. www.edu-unlimited.org 

mit Unterstützung von der Jungen Europäer-JEF Baden-Württemberg e.V. sowie der

Deutsch-Albanischen Verein für Kultur, Jugend und Sport „Pavaresia“ e.V. Stuttgart.

Geplant ist eine moderierte Diskussionsrunde mit jeweils 10 minütigen Statements der Gastredner zu Beginn.

Dauer der Veranstaltung ca. 1:30 Uhr. Danach Austausch in zwangloser Atmosphäre.

Melden Sie sich für die Veranstaltung an, indem Sie das Anmeldeformular ausfüllen.

Anmeldung erforderlich, da nur eine begrenzte Anzahl an Plätzen zu Verfügung steht.

Ansprechpartner:  Kerstin Zielosko-Labonte (Education Unlimited)
                                  Xhevdet Syla ( Shoqata Pavarësia )   Xhevdet.Syla@vereinpavaresia.de


        

14.04.2018  ora 19:00  Gjergj Kastrioti Skënderbeu 
                                         - Poemë dramatike -
                     Adresa:  Liederhalle(Silcher-Saal)
                                  Berlinerplatz 1
                                  70174 Stuttgart


  Teatri  

                
Me rastin e 550 vjetorit të vdekjes së kryeheroit kombëtar  “GJERGJ KASTRIOTI SKËNDERBEU “,

Teatri shqiptarë në Amerikë- Albanian theater in America, shfaqë dramën “GJERGJ KASTRIOTI SKËNDERBEU “,

Bashkëorganizatorë të shfaqjes jan:
- Shoqata “Pavar
ësia” Stuttgart
- Shoqata Kulturore “Dardania” Mannheim
- Famullija Shqiptare „E Shejta Nëna Tereze“ Stuttgart
- Shoqata Kulturore Shqiptare “Isa Boletini” në Sindelfingen
- Shoqata Kulturore Shqiptare “Kosova” në Fellbach
- Shoqata Kulturore “Kadri Zeka” Kirchheim Teck
- Shoqata Kulturore Shqiptare “Shqiponja” në Schwäbisch Hall
- Qendra Kulturore Shqiptare Stuttgart
- Shoqata Kulturore Shqiptare Sali Çekaj“ Pfaffenhofen/Ilm
- Shoqata Kulturore Shqiptare “Nëna Tereze”  në Göppingen

 

Kjo shfaqje falë angazhimit të Shoqatave Shqiptare ka hyrë edhe në Kalendarin kulturor të qytetit të Stutgartit

                                   

11.03.2018  ora 15:00  Koncert festiv për femra   -  me rastin e 8 Marsit Ditës së gruas
                       Adresa:  Altes Feuerwehrhaus Süd
                                Möhringerstr. 56
                                70199 Stuttgart
                                  
 
Stuttgart,17.02.2018  ora 18:30  Mbrëmje festive
                                                         me rastin e 10-Vjetorit Pavarësisë së Kosovës. 
                  
                                Adresa: 
Raichberg-Realschule
                                             
Turn- und Versammlungshalle Ost
                                                         Schönbühlstr. 90
                                              70188 Stuttgart
                                                           

 Bruksel, 24.12.2017  ora 19:00    Panairi i madh i Krishtlindjeve në Bruksel -
                                                “Winter Pret -Christmas Market”

                                                          (24.11 - 31.12.2017
)                                                      
                                                         

                                         Ansambli Pavar
ësia përkrahë Shqipërinë në këtë Panair,
                                                    me ftes
ë të Ministrisë së Kulturës së Shqipërisë.
                                         
                              Adresa: Bruksel

         

 Stuttgart 16.12.2017  ora 15:30  Kuvendi vjetor i Shoqatës Pavarësia

                                      ora 19:00  Mbrëmje familjare
                                             (vet
ëm për antarët dhe miqtë e Shoqatës Pavarësia)
                          
                                             Generationenhaus Stuttgart-Süd
                                     ___________________________________________________________

Përgaditur nga Sofie Sopa

                                    Kuvendi i 4- zgjedhor i Shoqatës „Pavarësia“

 

Të shtunën me 16.12.2017, në Generationshaus, Shoqata "Pavarësia" mbajti Kuvendin e katërt zgjedhor, ku morën pjesë anëtarët e kryesisë së Shoqatës, si dhe një numër i konsiderueshëm i familjarëve, të cilët tash e 6 vjetë janë kontributdhënës qoftë përmes fondit të Shoqatës, qoftë përmes aktiviteteve të ndryshme që zhvillon Shoqata.

Kryetari i Shoqatës z. Baki Mustafa, pasi i përshëndeti të pranishmit, propozoi këtë rend dite:
1. Raporti i punës njëvjeqare
2. Zgjedha e kryesisë së re
3. Të ndryshme

i cli u aprovue nga të pranishmit.

Ai bëri një përmbledhje të aktiviteteve të cilat kjo Shoqatë i kishte zhvilluar gjatë vitit 2017, me ç'rast falënderoi në radhë të parë valltarët të cilët me dëshirë e përkushtim po i prezantojnë vallet shqipe jo vetëm në Stuttgart por edhe në vendet tjera ku jeton mërgata shqiptare.
Një falënderim i veqantë i takon gjithsesi dy koreografëve, Blerimit dhe Fatjonës, të cilët përkundër punës, familjes dhe studimeve po gjejnë kohë për ushtrime dhe organizime të ndryshme.
Edhe arkëtari i Shoqatës, z. Beqir Sopa deklaroi në mënyrë të dokumentuar buxhetin të cilin e disponon për momentin kjo Shoqatë, dhe e bëri një përmbledhje në pika të shkurta të hyrjeve dhe shpenzimeve që janë bërë brenda vitit 2017.

Për drejtimin e procesit zgjedhor u formua një komision tre antarësh. Pasi u dhan sqarimet e nevojshme lidhur me procesin e votimit dhe u përgaditën listat me kandidatët e propozuar, të gjithë anëtarët e rregullt të Shoqatës iu nënshtruan votimit me vota të fshehta për Kryesinë e Shoqatës.
Pas numërimit të votave nga 3 komisionerêt zgjedhorë u përzgjodhen 9 anëtarët e Kryesisë që kishin marrë numër më të madh të votave:

XHEVDET SYLA
BAKI MUSTAFA
PREMTIME SHEJI
ZAIM SHEJI
BEQIR SOPA
DURAK GASHI
SOFIE SOPA
LUMTUMI PAJAZITI
BEHAR DELIU

Me propozim të z. Durak Gashi, anëtar i rizgjedhur i kryesisë, koreografi i parë që vuri themelet e Ansamblit "Pavarësia", zotëri Selajdin Shala shpallet "Anëtar Nderi" i Shoqatës, nga përvoja e të cilit mund të përfitojnë edhe dy koreografët e rinj.

Nga 9 anëtarët e zgjedhur u emërua Kryesia e ngushtë prej 4 vetash:

Xhevdet Syla   - Kryetar
Baki Mustafa   - Nënkryetar
Behar Deliu     - Sekretar
Beqir Sopa      - Arkëtar

Të sapozgjedhurit u zotuan se do të punojnë me përkushtim, duke shkëmbyer përvojat dhe duke u qëndruar pranë kërkesave të këtyre të rinjve që po rriten në një shtet me kultura të ndryshme, që krahas integrimit në shoqërinë gjermane ta ruajnë gjuhën dhe kulturën amtare, duke u ndjerë krenarë çdoherë me prejardhjen e tyre.
Pasi që kryetari i deritashëm i shpalli rezultatetet e zgjedhjeve dhe prezantoi Kryesinë e re, të pranishmit në sallë i përshëndeti Kryetari i sapozgjedhur dhe i falënderoi për besimin e dhënë, që njëherësh do t'jetë përgjegjësi gjatë mandatit të tij udhëheqës.
Argëtim me muzikë nga këngëtarja Benita Pula, ushqime tradicionale të gatuara nga anëtaret e Shoqatës e pije freskuese ishin kombinim i bukur që na shoqëruan deri në mesnatë.Zürich, 03.12.2017  ora 18:00      Fol Shqip
                                                         
                                                        Pjes
ëmarrje e Ansamblit Pavarësia në inqizimet e programit të vitit
                                             t
ë ri për Shoun televiziv "Fol Shqip".
                                             Emisioni transmetohet m
ë 31.12.2017 në TV21

                                          Adresa: Villa Miami, Zürich

Stuttgart, 25.11.2017 ora 17:00  Koncert humanitar
                     
                                                        Prezentim i Ansamblit Pavar
ësia 
                                             Organizim nga Studentët Shqiptar në Stuttgart
                                Adresa: Bootshaus Stuttgart, Wagrainstraße 140, 70378 Stuttgart